Jak znaleźć zdrową patelnię?
Czy wybierając kiedyś patelnię w sklepie zastanawiałeś się nad tym z czego jest ona wykonana i jak rodzaj materiału, z jakiego powstała wpływa na nasze zdrowie? Otóż ma to spore znaczenie zarówno na jakość przyrządzanych potraw w naczyniu, ale także na właściwości wpływające intensywnie na nasze zdrowie. W wielu sklepach znajdziemy patelnie żeliwne, metalowe, teflonowe czy ceramiczne. Poza ich funkcjonalnością oraz przeznaczeniem, którym kierujemy się zazwyczaj przy wyborze naszego modelu, warto wiedzieć, które są najbezpieczniejsze i po które warto sięgnąć. Definicji zdrowej patelni możemy znaleźć naprawdę wiele. Z jednej strony mogą być to takie patelnie, które nie wymagają smażenia za pomocą tłuszczu. Duży wybór patelni dostępny na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-222.html
Czy warto kupować patelnie teflonowe?
Powłoka powierzchni pozwala smażyć potrawy tylko na niej, a ciasto nie przywiera. Tak może być w przypadku naleśników czy placków. Warto wtedy wziąć pod uwagę patelnię z powłoką teflonową. Można wówczas ograniczać do minimum spożywanie tłuszczów i nie dodawanie ich z konieczności podczas procesu smażenia. Niestety teflon nie jest dla organizmu najzdrowszą substancją, dlatego też patelnie pokryte tą właśnie warstwą nie są na szczycie list polecanych. Chociaż smażenie na wysokiej jakości powierzchni teflonowej staje się bajecznie proste i szybkie, to zawarty w teflonie politetrafluoretylen, wydzielający się wraz z wysoką temperaturą przenika jedzenie, przygotowywane na patelni właśnie. Substancja ta może się również wydzielać poprzez otwarcie struktury powierzchni teflonowej, czyli na przykład w momencie, kiedy patelnia zostaje porysowana. Kolejną definicją zdrowej patelni jest fakt wykonania ich z materiału naturalnego.
Patelnie z naturalnych materiałów
Tutaj mamy do wyboru patelnie wykonane z żeliwa, patelnie kamienne lub patelnie ceramiczne. Żeliwna patelnia jest dosyć sporym wydatkiem, ale z pewnością jest to naczynie, które wystarczy nam na wiele lat i sprawdzi się podczas przygotowania wielu pysznych obiadów. Patelnia żeliwna nadaje się doskonale do duszenia zawartości. Bardzo długo trzyma ciepło jest także estetyczna, dlatego można podawać dania razem z całą patelnią na stole. Patelnia kamienna z kolei działa podobnie do teflonowej, przy odpowiednio wysokiej temperaturze ciasto na jej powierzchni będzie nam gładko odchodzić i bez konieczności dodatkowego tłuszczu możemy smażyć potrawy właśnie w ten sposób. Co więcej żadna z tych patelni nie zmienia smaku potraw oraz nie wpływa negatywnie na ich przygotowanie, dlatego wybierając patelnię, warto zastanowić się nad alternatywą dla teflonu.