Świat kulinarny bardzo często kojarzy się z magiczną strefą doznań zarówno tych zmysłowych, jak i wizualnych. Rozwój środków komunikacji masowej przyczynił się do przeniesienia tego świata bliżej zwykłych ludzi. Za pośrednictwem telewizji, a w szczególności internetu można śledzić poczynania najlepszych kucharzy globu oraz oglądać różnorodne programy kulinarne. Transmisje te pozwalają nie tylko poznawać egzotyczne smaki z odległych zakątków świata, ale może i przede wszystkim pozwalają się zbliżyć do innych kultur. Poznając specyfikę życia oraz portret psychologiczny osób z drugiego końca świata można stać się lepszym człowiekiem. Otwartym na bliźniego i empatycznym wobec problemów tzw. trzeciego świata. To wszystko zawdzięczać można kuchni, która jest elementem spajającym wszystkich ludzi bez względu na kolor skóry, czy wyznawaną religię.
Nośnik smaku oraz informacji
Zatem poznawanie kuchni z innych części świata pełni rolę dydaktyczną. Przy okazji wpajania do głowy egzotycznych przepisów, czerpać można pełnymi garściami z innych zwyczajów, kultur czy zachowań osób, które żyją w innej rzeczywistości. Nie trzeba znać języków, żeby poznawać języki. Ta maksyma idealnie odzwierciedla świat doznań kulinarnych. Mimo barier językowych można się dogadać za pomocą jedzenia. W szybkim tempie znikające z talerza pożywienie jest najlepszym nośnikiem informacji o tym, że danie smakowało. Żeby tego było mało bardzo często zdarza się, że uśmiech osoby spożywającej posiłek odzwierciedla się w postawie kucharza, który sporządził dane danie. Wytwarza się wtedy metafizyczna więź między tymi dwoma osobami. Kluczowym nośnikiem smaku w wielu kuchniach świata są przyprawy. Można je nazwać matką wszystkich dań. A zatem jak przenieść się do innego miejsca na ziemi za pomocą przypraw?
Magiczny proszek
Przyprawy definiują wymiar potraw oraz nadają im charakterystyczny dla danego regionu smak. Współcześnie na półkach sklepowych znaleźć można niemal wszystkie przyprawy świata. Co więcej zdecydowana większość z nich jest w naszych domowych szafkach. Aby dobrze korzystać z przypraw należy posiadać zmysł łączenia poszczególnych mieszanek, aby w efekcie finalnym powstało coś pysznego. Warto zadbać również o bazę, która ułatwi gotowanie. Używanie przypraw z torebek nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na harmider, jaki wprowadza do procesu tworzenia potraw. Co więcej nieodpowiednio przechowywane przyprawy tracą swoje właściwości. Powinno się je przechowywać chociażby w słoiczkach lub buteleczkach; flakonikach. W tym miejscu warto zastanowić się nad oznakowaniem. Bardzo dobrym wyjściem jest zakup naklejek na przyprawy. Taki sposób nazewnictwa nie tylko wprowadzi ład do pracy w kuchni, ale też zadba o aspekt wizualny słoiczków. Naklejki na przyprawy są bowiem estetycznym dodatkiem, który może stać się elementem wystroju półki kuchennej, a w końcu całego pomieszczenia. Co więcej cena naklejek na przyprawy od Oznaczenia.net jest wręcz iluzoryczna, a zapewniają one porządek, ułatwiają systematyczną pracę i wprowadzają element wizualny.