Polacy uwielbiają grillować jak amerykanie. Jest to w jakiś sposób nasz sport narodowy i próbujemy pobić się w smażeniu kiełbasek i kaszanki jakby to była walka o przetrwanie. Oczywiście amerykanie preferują inne dania i sposób grillowania. Jednak łączy nas niewątpliwie miłość do grilla.

Co w grillu jest takiego wyjątkowego? Możliwe, że łatwość przygotowywania wielu dań także przez mężczyzn, i pewna ceremonia rozpalania grilla a następnie odpowiedniego grillowania potraw. Ta ceremonia sprawia, że w każdą letnią sobotę na tysiącach polskich działek, ogrodów czy balkonów rozpalany jest grill aby przygotować obiad czy też kolację.

Każdy mistrz grilla tuż przed rozpoczęciem sezonu staje przed dylematem odnośnie wyboru odpowiedniego sprzętu. Obecnie na rynku polskim dostępna jest ogromna ilość grilli na węgiel drzewnych oraz coraz większa dostępność grilli gazowych – ostatnio także stają się popularne grille elektryczne czy wykorzystujące kuchenkę indukcyjną. Zarówno grille tradycyjne jak i gazowe posiadają wielu zwolenników i przeciwników. Od zawsze istniały różnice, i zawsze będą istniały. Każdy amator grilla inaczej będzie podchodził do pewnych aspektów i w inny sposób wykorzystywał korzyści płynące z danego grilla.

Dopasuj grill do swoich potrzeb

 

Przy wyborze grilla powinniśmy kierować się rozsądkiem, także i w wyborze wielkości grilla. Zbyt duży grill nie tylko będzie znacznie dłużej rozpalał się o uzyskiwał odpowiednią temperaturę, ale także i znacznie więcej spalał czy to węgla, czy też gazu – który będzie stratą. Oczywiście to samo tyczy się zbyt małych grilli, nie tylko nie będziemy mogli naraz przygotować odpowiedniej ilości pożywienia, ale co istotne, będzie tam znacznie większa temperatura, która w przypadku pełnego załadowania grilla będzie ciężka do opanowania i będzie wymagała od nas znacznie większych umiejętności.

Nie kupuj jednorazówek

Tanie grille w przedziale od 15 do 30 zł., to przede wszystkim grille jednorazowe które bardzo często nie tylko będą wymagały od nas większych umiejętności aby nic nie przypalić, a dania były równomiernie grillowane, ale także po jednokrotnym użyciu nie zawsze będą nadawały się do ponownego wykorzystania. Cieniutka blacha, licha konstrukcja czy wykorzystanie słabej jakości materiałów niestety sprawiają, że taki grill bardzo często szybko się zużywa i czasami nie jesteśmy w stanie pomimo starań ponownie z niego skorzystać.

Kupowanie super grilli nie zawsze jest korzystne

Super grill z super nowoczesnymi udogodnieniami nie sprawi, że nagle staniesz się mistrzem grilla i Twoje potrawy zawsze będą posiadały wyjątkowy smak. Niestety, ale zbyt zaawansowany grill jak na nasze umiejętności może nie tylko przynieść nam korzyści, ale wręcz nam zaszkodzić i sprawić, że przygotowanie potraw będzie dla nas naprawdę dużym wyzwaniem. Nie poradzimy sobie z zaawansowanymi funkcjami i zamiast przygotować dobry posiłek wykonamy go jak kompletny amator grilla.

Jaki grill wybrać? Przede wszystkim dostosowany do naszych możliwości kulinarnych ,wielkości rodziny i zasobów finansowych. Nie zawsze najdroższe grille zapewniają najwyższą jakość przygotowania potraw kiedy nie posiadamy odpowiednich umiejętności ich wykorzystania.

Jaki rodzaj paliwa wybrać? Tutaj tak naprawdę wszystko zależny od naszych preferencji, grille gazowe są znacznie mniej skomplikowane pod względem rozpalania i uzyskiwania odpowiednich temperatur. Jednak grille na węgiel drzewny możemy wzbogacić o dodatkowe zapachy i smaki. Przez co nasze potrawy mogę nabrać kompletnie innego wymiaru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here